EEN BUITENKANS VAN FORMAAT
26 - 03 - 2018
Hoe werken stad en universiteit samen om de zeshonderdste verjaardag van de KU Leuven te vieren?
In 2025 viert de KU Leuven haar zeshonderdste verjaardag. Daarmee behoort zij tot de oudste universiteiten van Europa. Zij is ook de oudste universiteit van de Lage Landen en wereldwijd de oudste van alle nog bestaande katholieke universiteiten.
We zijn ervan overtuigd dat deze verjaardag zowel voor de KU Leuven als voor onze stad een buitenkans van formaat is om het imago van de universiteit en de stad nog te versterken en om het samenleven tussen Leuvenaar en student extra in de verf te zetten. Een win-win-situatie voor beide partijen.
Het is inderdaad nog acht jaar, dat lijkt ver maar met het vieren van dergelijke belangrijke verjaardagen kan men niet vroeg genoeg starten. Trouwens, we dromen nu reeds van Leuven als Europese Culturele Hoofdstad in 2030.
We moeten toegeven dat de universiteit ter gelegenheid van haar verjaardagen steeds gul is geweest voor de Leuven. In 1975, ter gelegenheid van 550 jaar Alma Mater, werd ons Fonke geschonken. Vijfentwintig jaar later, was het de beurt aan Fabre om een geschenk te ontwerpen. Het werd de iconische ‘Totem’ op het Ladeuzeplein.
De huidige rector, Luc Sels, heeft duidelijk laten weten dat er samenwerking nodig is tussen universiteit en stad om de gebouwenpracht van de unief te tonen.
Terecht zegt hij dat Leuven op toeristisch vlak een sterkere magneet zou kunnen zijn dan vandaag als er meer wordt samengewerkt.
We kunnen de rector alleen maar volmondig gelijk geven. De Alma Mater kan alleen maar winnen aan prestige en uitstraling wanneer ze de factor traditie nog meer accentueert, terwijl de stad deze toeristische troef te weinig ontgint.
Maar gelukkig, er beweegt iets. Ik denk aan de museumzaal in de universiteitshallen die werd opengesteld voor het publiek, maar ook aan de universitetsbibliotheek…
In De Standaard van 21 oktober 2017 verklaarde de rector hij dat hij tegen het feestjaar een groot centraal universitair museum wil. Dat zou in ieder geval een fantastische troef zijn voor Leuven!
Misschien moet men ook eens nadenken over een masterplan rond de inrichting van de publieke ruimte in het historisch hart van de universiteit (Naamse, Hogeschool…) zodanig dat deze omgeving een mooi geheel vormt.
In ieder geval een verjaardag om naar uit te kijken, om naar toe te leven.