LEUVEN, WERELDBIERHOOFDSTAD?! STRIJD REEDS BESLECHT?

LEUVEN, WERELDBIERHOOFDSTAD?! STRIJD REEDS BESLECHT?

10 - 05 - 2011

Stad participeert niet in biercentrum in Brouwerij De Hoorn
De renovatie van Brouwerij De Hoorn aan de Vaartkom in Leuven is in volle gang. Het project brengt een nieuwe dynamiek naar de Vaartkom van Leuven. Maar de ambitie van de stad om, zoals eerder meermaals aangekondigd, een bier experience centrum in de bakermat van de Leuvense biergeschiedenis te huisvesten, is stilletjes afgevoerd.

Kroniek

In september vorig jaar klonk het nog zo bij het stadbestuur: “De stad onderzoekt of het haalbaar is om te investeren in een experience biercentrum dat ondermeer geïnteresseerde bezoekers van over de hele wereld kan laten kennismaken met ons drinkbaar erfgoed en de brede cultuur er rond.”
In oktober liet de stad het volgende optekenen: “Er zijn plannen voor een bierbelevingscentrum, eventueel in de oude brouwerij De Hoorn, maar die idee is nog niet rijp.”
En vandaag zegt de website van de stad over brouwerij De Hoorn: “Het complex is de bakermat van de brouwcultuur in onze stad en zal onder meer met zijn karakteristieke bierketels onderdak bieden aan verschillende creatieve bedrijven en mogelijk ook een hedendaags experience biercentrum.”

Gebrek aan visie

Alleen blijkt dat die idee ondertussen met stille trom is afgevoerd. Lorin Parys en Luc Ponsaerts van Open Vld Leuven: “Eindelijk kon Leuven bezoekers en inwoners op één plek laten kennismaken met ons rijk bierverleden. Maar blijkbaar bergt de stad haar ambities als bierstad op. Want zeg nu zelf, waar moet je een toerist naar toe sturen in Leuven als die met ons rijk bierverleden wil kennismaken, buiten een glas aan de Langste Toog? In Dublin en Amsterdam zijn de bier experience centra toeristische trekpleisters die miljoenen bezoekers per jaar over de vloer krijgen.”

Brussel ligt op vinkenslag

Ondertussen broedt Brussel wel op concrete plannen om zich te profileren als bierhoofdstad van het belangrijkste bierland ter wereld. Met een heus biercentrum. “We laten ons dus de kaas van het brood eten door de kiekenfretters. Terwijl bier een thuismatch zou moeten zijn voor ons. Deze meerderheid laat al langer steken vallen op vlak van erfgoed maar bergt nu echt ook haar toeristische ambities op. Een gebrek aan creativiteit en doortastendheid.”

Gebrek aan communicatie

Ten slotte is het vreemd dat de stad meermaals haar interesse in een dergelijk project laat optekenen maar dat de oppositie er nu en stoemelings moet achter komen dat ze hun medewerking hebben afgeblazen. “De Leuvenaar heeft recht om de beslissingen van zijn stadsbestuur te kennen. De stad zou alleen maar winnen bij een transparantere communicatie met zijn inwoners,” besluiten Parys en Ponsaerts.


Luc Ponsaerts, gemeenteraadslid Open Vld Leuven 0477 66 29 37
Lorin Parys, voorzitter Open Vld Leuven 04