COLLEGE DE VALK WORDT GERESTAUREERD!

COLLEGE DE VALK WORDT GERESTAUREERD!

26 - 08 - 2012

Het college De Valk in de Tiensestraat lijkt  momenteel wel  de Rijksdag ingepakt door  de Bulgaarse kunstenaar Christo.

Het stadsaandeel (15%) in de restauratie van  De Valk  is door de gemeenteraad van 27/8 goedgekeurd.
De totale buitenrestauratie kost 1.202.757 euro.

Reeds geruime tijd terug, ter voorbereiding van het dossier van de herinrichting van de Tiensestraat, had ik in de commissie openbare werken gesuggereerd om vooral de 'zwarte, vuile' buitenmuur en het poortgebouw te kuisen en te restaureren.
Een andere suggestie was het aanstralen van die muur en het poortgebouw met grondverlichting, zodanig dat deze donkere vlek  er  's avonds   wat minder triest  en luguber zou uitzien, ook hier is men op ingegaan.

We zijn bijzonder blij dat het stadsbestuur ons is gevold in beide suggesties.

Het kadert trouwens in onze filosofie dat de aanwezigheid van de universiteit met haar rijke traditie,  via haar   historisch en architectonisch patrimonium, beter in de verf  moet worden gezet.
Een uitzonderlijke troef waar stad en universiteit alleen maar hun voordeel kunnen uit halen

We zijn de oudste universiteit der Nederlanden  (1425), best iets om fier op te zijn. We mogen ons gerust  het Oxford aan de Dijle noemen. Op sommige plaatsen lijkt het wel of de rode Jaguar van Inspector Morse  vlak om de hoek staat.

Het  uitspelen van de universiteit via haar rijk erfgoed is steeds één van mijn stokpaardjes geweest binnen het stedelijk beleid.

Luc Ponsaerts

26/08/2012