IN DE ZETEL BIJ BART

IN DE ZETEL BIJ BART

07 - 04 - 2015

Elke twee weken nodigt Leuven Actueel een prominent politiek figuur uit voor een kleine vuurdoop aan de haard van café Gainsbourg in Leuven. Drie stellingen, drie antwoorden.

Deze keer niemand minder dan Luc Ponsaerts van Open Vld in ‘de zetel’ die collega Patricia Ceysens zal vervangen in de Leuvense gemeenteraad.

“Ja, ik was bijzonder ontgoocheld toen ik bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen uit de boot viel”, zegt Luc Ponsaerts.

 

Luc Ponsaerts vindt dat partijgenote Patricia Ceysens al aan het begin van de legislatuur haar zitje in de Leuvense gemeenteraad aan hem had moeten laten.

“Ik was bijzonder ontgoocheld toen ik bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, nipt uit de boot viel.

Maar ja, de kiezer had beslist en het enige wat ik kon doen was afkicken van het stadhuis. Ik zit niet zo in elkaar dat ik heimelijk aan de zijlijn stond te gluren tot iemand er de brui aan zou geven.

Vlak na nieuwjaar heeft Patricia mij aangesproken of ik het zag zitten om als eerste opvolger haar plaats in te nemen. Ik heb niet dadelijk drie rondjes gelopen op de Oude Markt van uitzinnige vreugde.

Neen, we spraken af dat we het discreet zouden houden tot zij het openbaar wou maken. Het siert Patricia, een verstandige en charmante vrouw, dat ze deze beslissing heeft genomen, vooral omdat niets of niemand haar kon verplichten.”

Luc Ponsaerts houdt meer van Brussel dan van Leuven.

“Ik heb steeds in Leuven gewoond en ben dan ook een Leuvenaar in hart en nieren, gepokt en gemazeld in deze stad. Reeds als kind had ik een passionele relatie met Leuven.

Het liefste wat ik deed -terwijl andere kinderen voetbalden en ravotten- was het bezoeken van kerken en historische gebouwen. Het ontdekken van mooie plekjes in onze stad…

Het klopt dat ik, als bewuste Belg, Brussel een boeiende en diverse stad vind die grootstedelijkheid en haar internationale roeping weet te combineren met Brabantse gezelligheid.

Als Brussel mijn maîtresse is, blijft Leuven steeds mijn geliefde… mijn warme en knusse thuishaven, vol geborgenheid, waar ik zoveel prettige dingen heb mogen meemaken. De stad waar ik zoveel mensen ken en waar ik hoop nog lang te mogen vertoeven.”

Luc Ponsaerts wil als oppositielid een gesel zijn voor burgemeester Louis Tobback.

“Uiteraard is politiek ook een machtsspel van oppositie tegen meerderheid. Maar zie ik er echt zo uit dat ik de burgemeester de duvel wil aandoen?

Ik ben voorstander van een opbouwende en creatieve oppositie want dan kun je in sommige dossiers wel degelijk het verschil maken.

De periode van Tobback is trouwens een eindigend verhaal. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2018 ga je pas wat zien.

Het staat buiten kijf dat het Leuvense politieke landschap grondig zal dooreen geschud worden.

Hopelijk komen we dan tot een inspirerend en vernieuwend stadsproject met heel wat liberale ingrediënten. Leuven heeft een politieke boost nodig! Als een meerderheid te lang aan de macht blijft, resulteert dit in zelfgenoegzaamheid en stagnatie.”