ONDERGROND FOCHPLEIN: TE DURE JAARLIJKSE WEDERKERENDE KOST

ONDERGROND FOCHPLEIN: TE DURE JAARLIJKSE WEDERKERENDE KOST

29 - 01 - 2012

Op de gemeenteraad van januari 2012 werd ons medegedeeld dat de exploitatie van de ondergrond van het Fochplein jaarlijks  300.000 euro zou kosten, uiteindelijk is het 483.000 euro geworden!!! Toch niet te geloven voor 550 fietsen, een toilet en wat lockers.

 

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120625_00200016&word=FOCHPLEIN

De herinrichting van het Fochplein en het ondergronds brengen van een aantal functies is een peperdure onderneming (7,8 miljoen euro).

Nu blijkt dat het beheer van deze faciliteiten (fietsenparking, lockers voor  winkelwaar, sanitaire voorzieningen en een fietssteunpunt) de stad waarschijnlijk  zal opzadelen met nog eens een jaarlijks  wederkerende kost van 300.000 euro.

Dit is alvast het richtbedrag dat  in het lastenboek staat vermeld. De procedure zal pas op de valreep zijn afgerond, als het plein feestelijk wordt ingehuldigd op 9 juni.

Open Vld Leuven vindt dat  alle mogelijke alternatieven moeten worden onderzocht om deze jaarlijkse prijs vooralsnog gevoelig te drukken.

Het is doorgaans zo dat toekomstige concessiehouders  zware bedragen bieden om bvb. sanitaire faciliteiten te mogen exploiteren op drukke openbare plaatsen, hier geeft de stad fiks wat  geld.

Ook moet nauwkeurig worden nagegaan welke omzet de beheerder kan realiseren met die diensten waarvoor  hij van de stad een af te spreken vergoeding mag vragen (alles, behalve de fietsenparking). Dit bedrag kan na aftrek van zijn onkosten in vermindering worden gebracht op het door de stad voorgestelde bedrag. 

Het lijkt ons normaal dat zelfs voor het opbergen van een fiets, op een comfortabele en veilige plaats, er een beperkte financiële tussenkomst wordt gevraagd aan de gebruiker.


Namens Open Vld Leuven

Luc Ponsaerts

29/01/2012