REVOLTEERT FONSKE?!

REVOLTEERT FONSKE?!

26 - 08 - 2012

Sinds maandag 20/08 staat Fonske, na blij te zijn ingehaald door Jaartallen en ‘notabelen’, terug te pronken in het midden van onze fiere stad.

Uit zijn sokkeltje zorgen vier watersprieten  voor wat verkoeling. Het vocht wordt opgevangen in een bassin dat niet waterpas staat. Maar dat ligt volgens de schepen van Openbare Werken aan die dekselse Chinezen die na de glaspartijen nu ook de blauwe steen te laat leveren. Je kunt maar pech hebben als college! Moesten het archeologen zijn, de burgemeester had ze reeds  de  huid vol gescholden.
Maar ja, archeologen zijn nu  éénmaal op één hand te tellen, Chinezen dat is een andere partij.

Buiten het schuimend sop waar het sokkeltje nu in staat is mij nog iets anders opgevallen en dat verontrust mij.

Het beeldje heet voluit Fons Sapientiae, Latijn  voor Bron der Wijsheid. Het  stelt trouwens een student voor die lezend in een boek, de wijsheid in de vorm van water door zijn hoofd laat lopen.

Wat blijkt nu, er komt geen water meer uit het bekertje. De bron is opgedroogd.

Is de wijsheid uit de stad of is het een schalkse actie van het ‘manneke’.

Een stil protest omdat hij zijn vertrouwde stek kwijt is of gaat hij niet akkoord met de naamkeuze van het plein. Vindt hij de reeds zo gelauwerde rector  minder leuk dan de marechal die nog steeds als een held ligt opgebaard in de Dôme des Invalides te Parijs.

Of is hij boos dat men het plein in twee heeft gesplitst door een betonnen snelweg voor 1300 bussen per dag. Kijkt hij meewarig naar de vele trappen en de weinige fietsen in de parking. Hunkert hij naar wat meer groen? 

Ik weet het niet, maar een zaak is zeker, hij geeft een signaal dat we beter au sérieux nemen.

Hopelijk weten we het antwoord bij de  reeds herhaaldelijk uitgestelde ‘feestelijke’ inhuldiging van ‘het plein’ op 22 september.

Luc Ponsaerts,
Gemeenteraadslid.
24/7/2012