TEGENVALLENDE CIJFERS TOERISME EN HANDEL. STAGNEERT LEUVEN?

TEGENVALLENDE CIJFERS TOERISME EN HANDEL. STAGNEERT LEUVEN?

26 - 08 - 2012

Leuven behoort samen met Brussel, Antwerpen, Brugge, Gent en Mechelen, tot het unieke kransje van de Vlaamse kunststeden. Uit cijfers  dit weekeinde vrijgegeven door Toerisme Vlaanderen blijkt dat wij de slechtste leerling van de klas zijn wat betreft de inkomsten die men haalt uit verblijfs- en dagtoerisme.

Dat wij minder omzet halen dan grotere steden lijkt ons logisch, maar dat wij beduidend  lager scoren dan  een kleinere stad als Mechelen (82.000 inwoners) lijkt ons merkwaardig en doet ons vragen stellen. Mechelen heeft een omzet van 55 miljoen euro, Leuven haalt nauwelijks  47 miljoen.

Eerder   bleek al uit  cijfers van de voorbije vijf jaar dat het toerisme in Leuven als je het vergelijkt met de hoge groeicijfers in andere kunststeden (Brugge + 13 procent, Antwerpen + 8,7, Gent + 7,3, Brussel +6,1, Mechelen +5,1) wel degelijk in het slop zit, met een groei van nauwelijks 2,2 procent.
Als je de cijfers van het laatste jaar  neemt is er zelfs een daling van 0,4 procent.

Zoals steeds probeert de meerderheid dat weg te relativeren, er is geen vuiltje aan de lucht. Benieuwd wat nu de uitleg zal zijn.


Een ander aspect dat ons zorgen baart zijn de cijfers van Locatus. Locatus is een Nederlands bedrijf dat de stad inhuurt om aan ‘winkelpassantentellingen’ te doen.  Uit die gegevens blijkt dat het aantal shoppende bezoekers daalt in vergelijking met de vorige telling van maart 2011 met liefst  10%. Van 229.000 weekbezoekers naar 205.000 en een daling van het zaterdagbezoek van 50.000 naar 45.000.

Ontegensprekelijk gaat men die tegenvallende cijfers trachten te minimaliseren en gaat men ons vertellen dat er steeds fluctuaties zijn in deze tellingen, dat de algemene conjunctuur tegenzit…

Maar wat blijkt, in Antwerpen bijvoorbeeld dat toch ook niet wordt gespaard van de crisis of slecht weer… is er een groei van 10%.

Uit deze cijfers  kan men alleen maar  concluderen dat er, los van de zegebulletins die deze meerderheid regelmatig uitstuurt,  wel degelijk iets aan de hand is. Leuven stagneert!

Het stadsbestuur zou zich moeten inzetten om een stimulerend beleid te voeren dat Leuven versterkt als toeristen- en handelsstad en dat er voor zorgt dat wij concurrentieel blijven ten opzichte van andere steden. Alleen zijn energie gebruiken om ‘externe vijanden’  te bestrijden lijkt ons geen zaligmakende tacktiek. Toerisme, handel, citybranding, zijn trouwens nooit een absolute prioriteit geweest voor deze meerderheid, dat laat zich nu spijtig genoeg voelen.

http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120717_00225716

Luc Ponsaerts,
Voor Leuven+ / Open Vld
26/08/2012