VOLG HIER ONZE GROTE STEDENTOCHT! VOLG HIER ONZE GROTE STEDENTOCHT! VOLG HIER ONZE GROTE STEDENTOCHT! VOLG HIER ONZE GROTE STEDENTOCHT! VOLG HIER ONZE GROTE STEDENTOCHT! VOLG HIER ONZE GROTE STEDENTOCHT!

VOLG HIER ONZE GROTE STEDENTOCHT!

08 - 01 - 2018

Als gewone Leuvenaar en  als gemeenteraadslid, zowel in de meerderheid als in de oppositie, ben ik steeds  trots  geweest op onze stad. Fierheid die ik deel met vele Leuvenaars.

Maar deze fierheid mag niet leiden tot zelfgenoegzaamheid of zelfvoldaanheid. 

Doen wij het echt zo goed in Leuven?

 

 

Hoe zijn de ontwikkelingen in andere centrumsteden, in andere kunststeden zowel in Vlaanderen als Wallonië?

Hoe scoort men daar, hoe maakt men elders zijn stad aantrekkelijk en aangenaam? Op welke manier lokt men investeerders, bezoekers en toeristen en hoe worden de inwoners van deze  steden daardoor gelukkiger, hoe versterkt men hierdoor de stadstrots?

Het lijkt mij een uitdaging om dit trachten te onderzoeken. Ik weet er bestaat iets als een stadsmonitor waarin men op zoek gaat naar de waardering van  de bewoners voor de plek waar ze wonen.

Het is niet de bedoeling dat ik dergelijk monnikenwerk ga overdoen, maar het is wel de intentie dat ik het komend jaar zoveel mogelijk steden ga bezoeken in het binnenland en het directe buitenland.

Reeds een aantal uitgevoerde bezoeken leren mij dat je niet altijd naar Kopenhagen, Freiburg, Barcelona of Bordeaux… moet gaan om iets op te steken. Met twintig minuten treinen kom je  reeds in een wereld van verschil  terecht.

Het zal vooral  gaan om de look en feel,  de aantrekkelijkheid van de steden die ik bezoek, hoe komt het eerste contact over en weten ze al of niet te charmeren. Dus een toeristische benadering.


Als fervent gebruiker van het openbaar vervoer zal ik  bijzonder veel aandacht besteden aan het station waar ik aankom.

Maar ook, hoe wordt ik als bezoeker, toerist wegwijs gemaakt in datgene wat deze bestemming heeft te bieden?

Is er uitgesproken aandacht voor het historisch erfgoed, tracht men door waardevolle moderne architectuur de stad een hedendaagse dynamiek te geven. Zijn er musea en hoe sterk is de cultuurbeleving?

Is het winkelaanbod divers en kan men terecht  in originele horecazaken?  Is de stad net, hoe wordt de publieke ruimte ingericht, zijn er verzorgde, gezellige pleinen, pleintjes… is er aandacht voor groen, hoe verloopt  de verkeerscirculatie, welke plaats krijgen voetgangers en fietsers… is de stad gemakkelijk bereikbaar, …?

Al deze punten bepalen de eerste indruk die men heeft van een stad. Ik weet dit zal een vrij subjectieve beleving, ervaring zijn, maar toch wil ik ze toekomend (verkiezings)jaar, na ‘De Grote Stedentocht’,  tijdens een commissie delen met andere gemeenteraadsleden.

 

… en ons Stadhuis?

 

Leuven is als toeristische stad er zeker  op vooruit gegaan, maar we hebben de indruk dat  het nog veel beter kan!

Er werd ontzettend veel geïnvesteerd  in  projecten langs de ring. Het historisch stadshart heeft minder aandacht gekregen, de toekomende jaren is een inhaalbeweging meer dan noodzakelijk.

Typisch voor de tot heden gevoerde politiek is de leegstand van het historisch stadhuis.

Van een verstandig bestuur zou men verwachten dat men eerst  een duidelijke visie heeft  over de herbestemming van het pand dat men gaat verlaten. Niet in Leuven.

Sinds 2009, het jaar van de verhuis van de stadsdiensten, is dit juweel, dit icoon, aan het hunkeren naar een definitieve waardevolle herbestemming.

Acht jaar later en na tweemaal te zijn gebuisd voor het bekomen van Vlaamse subsidie wist men ons, op de betrokken commissie, te vertellen dat  de opening van het gerestaureerde en herbestemde stadhuis , in het beste geval, voorzien is voor 2025.

Dus 16 jaar later!!! Getuigt dit van een doortastend toeristisch beleid. Neen dus en hiervoor is heel het college verantwoordelijk, niet alleen de schepen van toerisme.

Leuven heeft nog behoefte aan een aantal toeristische highlights. Ook de universiteit zou over de streep moeten worden getrokken om haar historisch erfgoed  een prominentere rol te laten spelen. Een belevingscentrum rond de universiteit en haar zorgverstrekkende functie zou een win-winsituatie  kunnen betekenen voor de KU Leuven en de stad! Misschien eens gaan praten met de nieuwe rector.

Leuven vergelijken met andere gelijkaardige steden, het wordt een boeiende oefening!

VOLG HIER ONZE STEDENTOCHT!